Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Vem höll i pucken, Edlund?

Hasse Edlund 1983. Foto: Jan Olofsson, Västerbottens-Kuriren

Hasses bössa!
Västerbottens-Kurirens fotograf Jan Olofsson tog bilden 1983 på Björklövens Hasse Edlund. En uppställningsbild som skulle symbolisera den hårdskjutande Edlund.
Vem höll i pucken? Vi ställde frågan till Edlund själv som i dag är ordförande på Västerbottens Ishockeyförbund, bland mycket annat i hockeyväg.
Om jag minns rätt så var det någon som stod på sidan och höll i pucken med en nylontråd, säger Hasse.
Mystiken tätnar. Vem var puckhållare 1983?
Hasse Edlund sköt ju hårdare än en häst sparkar. VK:s Historieskolan ägnade en gång en hel artikel åt ishockeyns kanonskyttar i Västerbotten. John Slettvoll hade sina favoriter till den mest hårdskjutande. En annan tidigare tränare i Björklöven Hans ”Virus” Lindberg intervjuades också.
– Jag har aldrig varit så intresserad av hårdheten i ett skott utan det är så mycket annat som jag lagt in i värderingarna. Men okej då. Jag vill nog påstå att Hasse Edlund är en som jag direkt kan dra mig till minnes hade en bra fart i skotten.  När han väl bestämde sig för att skjuta fick han iväg projektiler som var rejäla men hastigheten på dem kan jag inte uttala mig om, säger Virus i artikeln.

(Artikeln om hårdskjutande lirare från Västerbotten kommer snart som bonusmaterial på mikaelwikner.se)