Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

”Farfar, du har väl bokat gymnastiksalen?”

I snöyran utanför Mariehemsskolans gymnastiksal träffade jag Roger Stenmark häromdagen.
En granne här på Mariehem som jag kommit i kontakt med under mina hundpromenader.
Vad gjorde han där?
Jo, den pensionerade idrottsläraren med 39 år på Vuollerimskolan var ute och rekade. Som pappa och farfar skulle han hyra gymnastiksalen i jul.
Barnen kommer hem med sina barn och en kväll i mellandagarna mellan 16 och 18 blir det aktiviteter.
– Vi hyr den för kanske elfte-tolfte gången sedan vi flyttade hit till Umeå sommaren 2009. Först hyrde jag den för våra tre söner som kommer hem till jularna och nu när deras barn blivit några år är det mycket för dom, säger Roger Stenmark och berättar att basket och innebandy och spökboll hör julen till.

En farfar och gammal idrottsläraren hyr gympan – det är riktigt vackert!

– Första åren kunde jag vara med själv. Nu när det mest är långpromenader som gäller för jag och min fru Inger och när vi har de här sammankomsterna är vi ansvariga för fikat och att låsa igen, säger Roger Stenmark med ett skratt.
Stenmark (ursprungligen från Östersund) jobbade efter examen från GIH i Stockholm i ett år i Arvika i Värmland innan det bar av till Norrbotten och det lilla samhället Vuollerim i Jokkmokks kommun.

Från 1973 till pensioneringen jobbade han som idrottslärare på Vuollerimskolan – i 39 år! – med nära samarbete med Vuollerim SK. Stenmarks absoluta drömjobb. Att undervisa ungar från årskurs ett till nio och både flickor som pojkar, ja det blev hans kall.
– Farfar, du har väl bokat gymnastiksalen? undrade ett av barnbarnen nu. Från början när vi kom till Umeå hyrde jag för våra tre pojkar. Sönerna och de andra eleverna i Vuollerim var så vana vid att vid att låna min nyckel och fara ner till gymnastiksalen kanske framför allt under högtider och lov för att spela innebandy och annat, berättar Roger.

Vuollerim, känt för en viss Jakob Hellman, sångaren och låtskrivaren (och en av skribentens stora favoriter!)
I ett litet samhälle (2020 endast 623 invånare i Vuollerim) känner alla alla.
– Om jag vet vem Jakob Hellman är? Jovisst, jag hade Jakob Hellman från ettan till nian och dessutom var jag kollega med hans föräldrar!