
En stor ungdomsidol på 1960-talet var han, Svenne Hedlund som nu gått ur tiden. Några kramar som delades ut av idolen under en konsert i Umeå 1965 startade ”Upploppet” som gick till historien.
I december 2019 intervjuade jag Svenne Hedlund för spalten Historieskolan i Västerbottens-Kuriren. Texten publiceras här igen (texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan)
Sveriges största band Hep Stars uppträdde i Umeå 1965 och det blev kalabalik när publiken försökte ta sig upp på scenen.
Svenne Hedlund minns fans som tryckte på och någon som kopplade brottarsving på en polis.
– När det var som rörigast försökte några bära med sig våra högtalare.
Hep Stars är ett av de största banden i Sverige genom tiderna och 1965 var de som hetast.
Det var det året i december bandet spelade i Umeå. Det var tjockt med folk under popgalan i Sporthallen där Hep Stars var huvudbandet som sparades till sist den här fredagskvällen.
Tusentals i publiken – och fyra poliser som skulle hålla reda på alla.
– Vår turnéledare Felle sa redan på förhand att det här är ju inte klokt. Det var ju under den perioden publiken var som vildast och vi kanske var som störst. I alla fall på det där hysteriska sättet. Så det var ohållbart med så få som skulle hålla ordning. Kaos blev det också. Det mesta berodde på dålig organisation från början, säger Hep Stars frontman och sångare Svenne Hedlund.
Hep Stars slog igenom våren 1965 då bandet var först med tre låtar samtidigt på Tio i Topp-listan. Cadillac var den stora hiten. Även låtar som Farmer John och A tribute to Buddy Holly spelades under det stora genombrottsåret.
Oro efter kramutdelande
Hep Stars hade varit den mest eftertraktade popgruppen i folkparkerna den sommaren och befann sig på ständig turné. En fredag i december bromsade bussen in i Umeå.
Populära rockbandet The Zettlers från Umeå inledde kvällen i sporthallen. Engelska bandet Deejays spelade också och allt var lugnt – ända till påannonseringen av Hep Stars.
Under konserten lyckades några flickor ta sig fram till Hep Stars på scenen för att dela ut kramar. Det var när ordningsmakten skulle avstyra det som det blev oroligt.
Svenne Hedlund var känd för att släppa loss på scenen vilket ansågs hetsa den unga publiken.
– Allt handlade ju om att digga och ha kul. Vi hade en ganska livlig show. Vi rörde mycket på oss på scenen. Det var ju det vi slog igenom på. Att stå till och se ut som Beatles var inte vår grej, berättar Hedlund, i dag boende i Sävsjö i Småland.
Poliskonstapel med fläskläpp
VK:s musikskribent Lars Edlund skrev:
”Några flickor hann upp på scenen och omfamnade medlemmarna…”…” och rätt som det var fanns poliserna där också. Hela podiet gungade och svängde, och det var nära att allt brakade samman”, skrev VK:s Lars Edlund.
Benny Andersson, som spelade i Hep Stars tiden innan Abba, hade en orgel som föll från stativet. Allvarligare var att några ur publiken fick såriga näsor och någon tappad andan. En av poliskonstaplarna fick en fläskläpp och en annan sprucket ögonbryn.
Spelningen har blivit mycket omtalad. Hedlund berättar att han inte tänkt på den här vinterdagen 1965 i Umeå på många år.
– Jag har inte tänkt på det här förrän jag såg ditt sms. Men det hände ju tack och lov inte så ofta att det blev så där, så visst kommer jag ihåg spelningen, säger den gamle rocklegendaren som fortfarande turnerar.
Svenne fick inte showa
Svenne Hedlund minns att han stod på knä och sjöng och att en polis ville lägga sig i scenshowen.
– Minns att det kom fram en vakt och slog till mig lite på axeln. Inte hårt men i alla fall en markering om att jag skulle ställa mig upp och inte showa så hårt. Och jag hade ingen lust med det, haha. Jag tror att han ryckte upp mig. Det var då allt började.
I kulissen stod Buzz Nelson som spelade bas i Deejays,.
– Buzz trodde att polisen höll på att göra mig illa. Han grabbade tag i vakten och kastade sig bakåt med honom. Buzz Nelson var nämligen gammal stuntman och visste precis hur man gjorde. Han vände i luften bara och tog med sig vakten utan att någon skadades. Sedan var ju kalabaliken i full gång, säger Sven ”Svenne” Hedlund i intervjun som gjordes för tre år sedan.
Mikael Wikner (artikel i Västerbottens-Kurirens Historieskolan i december 2019)