Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Lars Molin vred till det om björnen i Vilhelmina

Lars Molin (1942-1999) var mycket produktiv och regisserade tv, långfilmer och teaterpjäser som Den taturerade änkan, Tre kärlekar, Badjävlar och (min personliga favorit) Midvinterduell, den med mjölkbryggan.
Molin, född i Jämtland, var en suverän berättare.
Hans ”filmskola”, som han själv uttryckte det, blev den stundtals dråpliga inspelningen av tv-serien Nybyggarland som SVT i Umeå gjorde i början av 1970-talet.
I spalten ”Historieskolan” i Västerbottens-Kuriren kommer på måndag 2 januari halva alternativt en tredjedel av storyn om den döda björnen som var med i tv-serien.
En björn skjuten i Finland som flögs till Umeå, frystes in och som senare blev kostym till en stackare som blev insydd i det ruttna skinnet för att slåss med Herman Grönlund. Vilhelmina-kändisen Grönlund hade huvudrollen i tv-serien där vissa avsnitt sågs av upp emot 40 procent av svenskarna. En fantastisk siffra!

I månader har jag hållit på och försökt få någon rätsida på björnens medverkan. Någon full bild har jag inte fått riktigt ännu.
Ett kåseri som humoristen Lars Molin skrev i en branschtidning blev inte mycket hjälp. Molin svävar ut och använder sin konstnärliga frihet för att berätta hur det var. Riktigt sant var nog inte alla rader!

”Det är ganska lätt att skriva in björnjakter och björnslakter i ett manus när man sitter hemma i gillestugan och brasan sprakar muntert, katten spinner och man inte har en aning om att man själv måste ordna fram eländet”, skrivet Molin i kåseriet.
Hur björnen kom till Umeå 1971: ”Planet flögs av Finlands minsta pilot. Detta för att ge plats åt björnen. Den satt fastspänd i den andra stolen, på bröstkorgen såg vi färskt blod efter den dödande kulan strax norr om Ivalo samma morgon”.

Till måndagens artikel (2 januari) i Västerbottens-Kuriren har jag bland annat intervjuar Gudrun Granåsen, Monica Hedestig och Katarina Lidström. Fortsättning följer om vem som egentligen ”spelade” björnen!

Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk