Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Pelés autograf

Edson Arantes do Nascimento, var hans namn, fotbollslegendaren Pelé.
I torsdags gick den brasilianske fotbollsspelaren ur tiden, 82 år gammal.
Häromdagen pratade jag med journalisten Stig Lindmark som flyttade från Umeå till Stockholm för många år sedan. Stig nämnde då denna autograf.
– Det är nog inte allt för många svenskar som har Pelés autograf, eftersom han ju bodde i Brasilien i större delen av sitt liv, säger Stig Lindmark.
Stig jobbade på Västerbottens-Folkblad till 1984, året efter gick flytten gick till Stockholm. Intervjun med Pelé gjorde Stig för Tidningarnas Telegrambyrå 2012.
– Jag träffade Pelé på Råsunda 2012 och fick en fem minuter lång intervju. Det var stort. Det är den enda autografen jag bett om genom alla år, säger Tegaren Stig Lindmark.

Många har fått det till att brasilianaren, en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, spelat i Västerbotten. Men så är det inte.
Han blev världskändis 1958 då Brasilien tog sitt första VM-guld, då VM gick i Sverige.
Gimoborg i Umeå invigdes 1956 och det var då västerbottningarna fick se brasilianska bolltrollare med egna ögon då fotbollsklubben Flamengo var på besök. Flamengo besökte även Vännäs.
I maj 1959 såg drygt 8000 personer brasilianska Botagfogo spela fotboll på Gimoborg med VM-spelare som Garrinscha och Didi.
(Allt i en artikel jag skrev i ”Historieskolan” i Västerbottens-Kuriren 27 juli 2018. ”Brasiliansk lekstuga på Gimoborg 1956”)

Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk