Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Julmust-räddaren från Sorsele

”Glasflaskorna har ersatts av Pet-flaskor. Va? När det är jul ska det ju vara Kalle Anka, ischoklad OCH julmust i riktiga flaskor!”
Skrev jag i ett kåseri i Västerbottens-Kuriren inför julen 2019.

Hjälpen kom från Sorsele.
Cattis på Coop i Sorsele (26 mil inåt landet i Västerbottens län från Umeå räknat) läste och räddade min jul och har fortsatt höra av sig mera på kul med små meddelanden varje jul.
Läsk i de röda drickabackarna försvann för några år sedan. Det hette i nyheterna då att bryggerijättarna ”fasade ut” tomglasen.

Cattis Granström upplyste om att det visst gick att få röda backar med 33-centilitersflaskor. Coop i Sorsele brukar alltid ligga på varje vår när förhandsbeställningarna ska göras.
Hon gav mig ett beställningsnummer så att jag kunde gå till butiken och beställa egna 33-centilitersflaskor i back.

Det var lite trögt i portgången att förklara för personalen på affären. Men visst funkade det. Varje jul sedan dess har min familj kunnat stoltsera med riktig julmust.
I början av november kom ett sms från Sorsele: ”Julhälsning. Nu är den här. Hoppas att det ordnar sig i år också” Plus ett beställningsnummer.
Spalten Reporter Björk ringer Cattis i Sorsele och tackar.
– Glasflaskor är man ju uppvuxen med, Om det är psykiskt eller inte, plastflaskan smakar inte lika gott. Påverkan har det i alla fall helt klart och våra kunder gillar det. Det känner du ju på andra sorters dricka att det är godare i glasflaska, säger Cattis Granström.

Historien växer visar det sig!
Under samtalets gång går vår röda backs-hjältinna in i fikarummet där i Sorsele. Hon drar fram en stol och tar en bild på några riktiga rariteter som finns utställda på en hylla.
– För ett antal år sedan lämnade en kund in en back och i den backen var det gamla flaskor som var fulla. Då tog vi reda på dom så klart. Det är 33-centiliters med den där ringkorken. Champis, Pommac och Loranga med ringkork, säger Cattis på Coop.