Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Hästen Jakob kunde konster

Militärhästen Jakob uppträdde på de flesta ryttarfester och dressyruppvisningar under 1900-talets första decennier. Foto; Okänd

Läste ni Historieskolan i måndags om den sittande militärhästen Jakob?
Det är Jakob på bilden. Året är 1912 och den läraktige kusen sitter och väntar på en brödbit med sin ryttaren sittande på bakländen på hästen,

Att lära sin häst att sitta var ganska vanligt bland dragonerna på K8 och K4. Jakob kunde dock fler shownummer och var en liten kändis i dåtidens Umeå.

Efter publiceringen har läsare hört av sig med egna historier.
Bonden som åkte till stan för att sälja ägg. Att han drack en del öl och somnade spelade mindre roll eftersom hästen hittade till byn utanför Umeå för egen maskin, med flera minnen.

Bengt-Åke Jonasson är en osinlig källa att ösa ur. Den tidigare arkeologen, turistguiden, museiarbetaren mm är alltid hjälpsam och kommer ibland med små inpass till mig.
Som efter historien om den läraktige militärhästen. Bengt-Åke skriver: ”Det är lätt att få hästar att skaffa egna vanor/ovanor. Pappa berättade om mejerihästen i Hagfors som körde ut mjölk till handlarna/affärerna. Hästen kunde rutten så kusken hade inte så mycket att göra.
Ordinarie kusk blev sjuk så en reserv inkallades.
Vid första stoppet gick allt bra till dess att reservkusken skulle fortsätta turen.
Det gick inte att få hästen att röra på sig. Handlaren förstod direkt vad som var felet, STARTGASEN!
Handlaren kom ut till hästen med den pilsner som denne alltid fick vid detta första stopp på mjölkturen. Inget problem, med pilsner i strupen startade hästen! För hästen dög inte mjölk”
skriver Bengt-Åke Jonasson i ett mail.

Läs Historieskolan om Sittande hästen Jakob (för VK-prenumeranter) https://www.vk.se/2023-02-20/har-sitter-militarhasten-jakob


Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk