Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Livat i isladan med Björklövens låt

Singeln med Eric Järvholm på omslaget. Foto: Singelägaren Mikael Wikner

På 1970-talet gav en reklambyrå order om att Björklöven skulle älskas.
”Björklöven – älska dom (alla gör det inte)”.
En särskild hejarlåt gavs ut på singel och backen Eric Järvholm frontade konvolutet med en påmålad pussmun på kinden.


Ishockeyintresserade Umeåbor som passerat 40 brukar nynna på den än i dag – hejarlåten som 1975 kom på singelskiva på skivbolaget Philips Records.
Skivan var en del i en kampanj som hade kommit till för att sätta lite sprutt på intresset kring stadens största ishockeylag. Allt signerat reklambyrån Partners i Umeå.
En slogan hade tagits fram, reklamsaker tryckts upp och överraskningspåsar med godis och presenter delades ut. Björklöven blev material till reklamfilmer – och kom på skiva.
Reklammannen Per Olof Inde gick bort i april 2021. I artikeln från 2017 i VK intervjuades han om hur han startade Partners och stod bakom kampanjen med ”Älska dom…”. En kreatör som även snickrade ihop texten till hejarlåten.
Vi får tag på Inde i Stockholm där han bosatt sig efter flera år i USA. På 1970-talet kom Norrköpings-sonen till Umeå och blev kvar i 30 år.
– Jag hejar på Löven fortfarande så klart och minns tiden med hockeyn och reklambyrån. Där och då var det ju fantastiskt, en underbar känsla och fantastiska år i Umeå, säger han.
Efter att ha varit vd för Universum och Krogen Krogen, köpte han restaurang Blå Dragonen. Med pengarna han fick när han sålde Dragonen startade han reklambyrån, säger Inde i intervjun gjord några år före hans död.

Älska dom-koncept lyckat
Inde:
– Lars Näsman var inflytelserik i Umeå som ordförande i Björklöven och ägare till ett antal företag. Han ville ha med mig i styrelsen för lite nya tag och jag är stolt över de ”tagen”. Jag inbillar mig att konceptet med ”Älska dom…” och den stämning vi faktiskt skapade starkt bidrog till att laget gick upp i Elitserien 1978, säger Per Olof Inde.
Dansbandet Alexander från Umeå skrev musiken och självklart spelades hejarlåten live i isladan under ishockeymatcherna.
Iförda Lövens toppluvor framförde dansbandet hejarlåten från läktarplats. 1975 var medlemmarna i Alexander: Pär-Olof Johansson, Magnus Bergner, Rolf Lind, Johnny Holmgren och Mikael Sävenstedt.
Alexander beskrevs som Björklövens mascotband vid tiden men blev senare så etablerade att man gav ut flera LP-skivor i egen regi.

Först med shower?
Sportspegeln gjorde inslag (finns på youtube) och rikspressen skrev.
– Jag tror att vi var det första ishockeylaget i Sverige med den där typen av ”live-show”. I dag är ju matcherna sedan länge rena showerna med ljus och ljud och så vidare. Det här skapade en stämning spelarna gillade – de kände sig helt plötsligt sedda och lite märkvärda, säger Per Olof Inde.
Storbacken Eric Järvholm hade varit med sedan IFK Umeå-tiden och var runt 25 år när han blev lagets omslagspojke. Järvholm hade ett ”hockeyansikte” menade reklambyrån. Folk kunde se att han var en lirare, med guldtanden och allt.
Eric Järvholm hade spelat hockey sedan IFK Umeå-tiden och var en av de stora spelarna i det nya Björklöven. Järvholm blev det naturliga valet till omslagspojke när Björklövens hejarlåt kom på skiva.
– Det var en slump men Järvholm hade ett ”hockeyansikte” med guldtand och allt, och det var det som avgjorde, berättar reklambyråmannen och kreatören Per Olof ”Pejje” Inde i Historieskolan från 2017.

”…ge andra laget vad dom tål”
1978 förde John Slettvoll Björklöven till elitserien. 1987 blev det SM-guld tillsammans med Hans ”Virus” Lindberg.
Många har nynnat på Björklövens hejarlåt.
Björklöven  – ja, det är vårat gäng/ett lag som man kan lita på/Björklöven – ska till Elitserien/ja, det är grabbarna med go/Umeås stora kärlek det e Löven/vilket lag/Med kämpaglöd till tusen och i skottet – vilket drag/Björklöven – låt oss få se ett mål/ge andra laget vad dom tål/Björklöven – publiken älskar Er/för varje pinne mer och mer”.

Mikael Wikner
(artikel i Västerbottens-Kurirens Historieskolan i maj 2017 – texten även med i ett av 36 kapitlen i boken Historieskolan som finns att köpa här på sidan)

Läs Historieskolan i Västerbottens-Kuriren varje måndag (för VK-prenumeranter) https://www.vk.se/artiklar/historieskolan

Klicka VERKLIGT SMÅ nyheter i spalten Reporter Björk på mikaelwikner.se