
Foto: Västerbottens Museum
I januari 1932 var det extra fint motorfrämmande på besök i Umeå då en av sträckorna i legendariska tävlingen Monte Carlo-rallyt släpptes iväg på Storgatan och Rådhustorget i Umeå. Artikeln är från våren 2019 då jag skrev den för spalten Historieskolan i Västerbottens-Kuriren.
Extra aktuell i dagarna då Rally-VM drar igång i Umeå!
I januari 1932 samlades gräddan av rallyförarna i Europa i Umeå för starten av bilsportklassikern Monte Carlo-rallyt.
Det handlade inte om att köra fort.
Mera om att komma i mål.
I januari 1932 startade legendariska tävlingen Monte Carlo-rallyt på Storgatan och Rådhustorget i Umeå.
En jättehändelse i den lilla staden som förstås fick stort utrymme i Västerbottens-Kuriren.
Stora Hotellet var fullsmäckat mitt i veckan och det var tjockt av flanörer på gatorna som ville se de fina bilarna och alla förare.
Ett 60-tal elitförare från hela Europa fanns på plats med regerande vinnaren Donald Mitchell Healey i spetsen – britten som vunnit loppet året dessförinnan med start i norska Stavanger.
”På torsdag kväll var det mer än vanligt kosmopolitiskt på Stora Hotellet (vid dagens Väven reds anm) Det var omöjligt att få ett bord och man stod i kö vid ingången till matsalen i mer eller mindre fåfängt hopp om att till slut få en sittplats och en bit mat”, skrev VK.
Fabriksförare, halvproffs och framgångsrika amatörer ordnade med de sista förberedelserna i Umeå och fördrev tiden under veckan av uppsamling med bland annat utförsåkning i Hamrinsberget.
Vilsen tjeck körde till Dorotea
Det var tyskar, fransmän, britter, italienare, spanjorer och belgare som i spalterna omskrevs som ”Monte Carlo-farare”.
Vägen upp blev snårig för några av förarna. Tjecken Rechziegel hann fram precis efter att ha kört vilse och lagt tid på långa kringelokrokar och tagit vägen via Fredrika på färden upp till Umeå.
De mindre bilarna rullade iväg på fredagen från Umeå och tävlingens huvudklass vinkades av med start klockan tre natten mot lördagen i ett sjok om 35 bilar.
”… och sedan var Umeå lika tomt på utlänningar som förr”, skrev VK i referatet på måndagen efter att den sista tävlingsbilen rullat ut från staden vid niotiden på lördagsmorgonen.
I Monte Carlo-rallyt 1932 fick varje startande sig en viss poängsumma tilldelad vid starten. En pott som var högre ju längre ifrån målet i Monaco man startade.
Umeå var såldes en attraktiv ort att utgå ifrån.
Någon racerkörning handlade det inte om. Det handlade mera att testa maskinerna och visa sin skicklighet som bilförare. Den rekommenderade medelhastigheten till målet i Monaco skulle för den stora klassen vara minst 32 och högst 40 kilometer i timmen.
Alexandra en av kvinnorna i loppet
Kvinnliga bilförare var ovanliga. Alexandra Gjestvang, som gift sig till efternamnet Lindh vid tiden, var en av få kvinnor i loppet 1932.
En pionjär och en av de första kvinnorna med körkort i Sverige som under 1920- och 1930-talen deltog i många biltävlingar.
”De deltagande damerna anses av de ”stora” bilisterna vara utan chans. Man menar att strapatserna äro för svåra för dem”, skrev VK.
Alexandra Gjestvang var kaxig, bet ifrån och slutade åtta i 1932 års Monte Carlo-rally i den stora klassen.
”Fru Lindh blev åtta. Bästa svensk”, summerade VK.
Monte Carlo-rallyt i Umeå 1932 blev en av punkterna på programmet 2014 då Umeå var kulturhuvudstad i Europa. Med sponsorpengar från kulturhuvudsåret ordnade Vännäs motorklubb och Pensionärernas motorklubb i Umeå en liten mässa på Nolia-området.
Svenske mästaren och rally-esset Thomas ”Rådis” Rådström är nöjd över att ha varit med och hyllat den legendariska motortävlingen.
– Nu drog ju inte jag ett så stort lass i det där utan det var hela klubben som jobbade. Vi samlade ihop en massa gamla bilar på Nolia och firade minnet av starten 1932. Det är ju inte så många som vet om det, men det där är en stor händelse i Umeås historia, säger Rådström.
Mikael Wikner (artikel i Västerbottens-Kurirens Historieskolan i mars 2019 – texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan som går att köpa här på sidan)
Titta in på sidan med SMÅstora nyheter Reporter Björk på mikaelwikner.se
Titta i mitt arkiv – kafferosteriet Blommans i Umeå, Kalabaliken när Hep Stars spelade mfl