Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Vi flytt int’ sjöng Burman

Ur VK;s Historieskolan måndagen 9 februari

Historieskolan publiceras alltid på måndagar i Västerbottens-Kuriren.
Måndagen 9 februari handlade Historieskolan om Umeåfödde musikern och underhållaren Hasse Burman som dog i oktober, 96 år gammal.
Sönerna intervjuades om pappans karriär. Ett namn från Stockholms nöjesvärld ”förr i tiden” som bland annat jobbade med Carl-Gustaf Lindstedt, Lars Ekborg med flera.
En underhållare i revy med några biroller på vita duken. Men främst var Hasse Burman musiker där jazzen blev hans stora grej.

En sak (av många) som inte rymdes i artikeln var bakgrundfakta om Burmans största ”hit” Vi flytt int’, som låg på Svensktoppen 1970 och som tonsattes av Tore Skogman. Texten till låten skrevs av VK-medarbetaren Eskil Sjöström som använde en då redan etablerad slogan i sin text. En slogan som något tidigare uppfunnits av Umeåbon Stig Lundmark, en av delägarna till reklambyrån Ordpolen och känd för att vara skicklig med orden.

Vi flytt int’-versionen 2023? Nu väntas ju en del flyttlass gå till både Norrbotten och Västerbotten från södra Sverige. Det handlar då som nu om arbetstillfällen.
Norrlandsförbundet som stod bakom kampanjen på 1970-talet har sedan årtionden vänt på resonemanget och talar i dag om ”Flytt hit!”.

Läs Historieskolan om Hasse Burman (för VK-prenumeranter): https://www.vk.se/2023-02-06/hasse-burman-tog-varlden-med-humor

Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk på mikaelwikner.se