Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Staffan Ling stoppades i SM-spåret

Staffan Ling spelar revy i Umeå 1993. Foto: Kristina Sahlén, VK

Historieskolan publiceras alltid på måndagar i Västerbottens-Kuriren.
Måndagen 27 februari handlade Historieskolan om när världens skidkung Sixten Jernberg  sopade rent med tre guld i SM i Umeå 1961 och det faktum att spåren TRAMPADES av rekryter från I20:s jägarförband. Ja, så gick det ju till innan pistmaskinernas tid.

Staffan Ling har tävlat i skidor han också under en SM-vecka i Umeå. I egenskap av journalist. Reporter Björk vill veta mer om den gången Ling blev stoppad i spåren under SM:et 1975.
– Jag hade fortfarande rätt bra flås och kunde åka skidor och ställde upp i journalisttävlingen. Dessutom hade någon skidstjärna hjälpt oss med vallningen, berättar Staffan Ling.

I loppet låg Ling och nosade på en femteplats när han stoppades för att posera för pressen!

– Jag satsade för att passera någon från Radiosporten i Häggbladsbacken runt Umåker. Just när jag skall passera kliver Harry Lindwall (legendarisk fotograf på Västerbottens-Kuriren) ut i spåret: ”Lugna dig Staffan så får jag ta en bild på er.” Men det är ju tävling! väste jag. Harry stod kvar och tog sin bild och jag tror den hamnade i tidningen. Men jag halkade ner ett par placeringar, säger Staffan Ling skrattandes.

En läsare hör av sig med SM-minnen från prisutdelningen 1961. IFK Umeås Assar Rönnlund blev under SM ”den ständige tvåan” med sina tre silver bakom Sixten Jernberg.
Det här var på den tiden då det inte fanns så mycket pengar i sporten. Skidåkarna fick inga pengar utan värdesaker. Tre guld hade SM-kungen tagit.
Det delades ut en motorsåg per seger. När Jernberg fick sin tredje mumlade han lite surt:” Har ni inga andra priser här uppe?”

Läs Historieskolan om att trampa spåren för Jernberg och Rönnlund 1961 (för VK-prenumeranter)
https://www.vk.se/2023-02-27/ett-svettigt-arbete-med-att-trampa-skidsparen

Klicka för lättsamma småplocket i Reporter Björk på mikaelwikner.se https://mikaelwikner.se/reporter-bjork/