Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Rune är polisen i humorklassikern

Familjen Backlunds husvagnssemester har roat svenskarna sedan 1980.
Pappan i humorklassikern ”Vi hade i alla fall tur med vädret” var otursförföljd och stoppades bland annat för fortkörning och fick blåsa i ballong.
– Mitt korta inhopp som motorcykelpolis är det många som kommer ihåg trots att det är 40 år sedan premiären, säger pensionerade polischefen Rune Petersson i Umeå.

Regissören Kjell Sundvalls 57 minuter långa film från 1980 har blivit en klassiker. Vi hade i alla fall tur med vädret har visats i repris i SVT nästan varje år sedan premiären och finns numera också i SVT:s Öppet arkiv.
Filmen spelades in i Norrbotten och hade ett kortare gästspel av en livs levande polis. Umeåbon Rune Peterson växte upp i Lövånger och jobbade som polis i Umeå i 44 år. Han var verksam som vakthavande befäl och blev chef för Trafikpolisen i Västerbotten och har utbildat trafikpoliser i länder som Dubai, Abu Dhabi, Albanien, Botswana och Serbien.
Men det där spelar ingen roll. Rune Peterson är Motorcykelpolisen (med stort M) som stoppar pappan i kultfilmen från 1980.
– Ja, kan man tänka sig att detta inhopp sitter kvar i huvudet på folk. Ta bara senast jag och min fru var ute i Umeå. Då var det några som identifierade mig som han som körde motorcykel i filmen, säger Rune Peterson och skrattar.
Det var dåvarande trafikpolischefen Paul Arvidsson som tyckte att Rune skulle passa som skådespelare efter att han själv blivit kontaktad av Sveriges Television.

Skoglund kolerisk pappa
Rolf Skoglund spelar pappan i filmen där en familj åker på husvagnssemester och snudd på precis allt går på tok. Mamman Claire Wikholm bjuder med sin pappa, spelad av Gunnar ”Knas” Lindkvist. Barnen bråkar.
Själva crescendot av galenskaperna kommer i slutet av filmen. Stressen rider pappan. Han svär över allt som händer och trampar gasen i botten på familjens Volvo 245.
– Vi var på flygvapnets gamla krigsflygfält i Heden i Boden och spelade in den där sekvensen när jag stoppar honom. Det var väldigt intressent att se hur en film spelas in och många härliga skådespelare. Värst var väl egentligen han som spelade pappan. Han var så bra i sin roll att jag rycktes med och nästan hann bli arg trots att jag visste att det var skådespeleri! säger Rune.

”Alldeles blåröd och visade tänderna”
Dottern var borta, mamman hade blivit ifrånkörd efter en oannonserad kisspaus och morfar Rudolf ger blanka sjutton i alltihopa efter lång och varaktig semestersöndring.
– Minns att jag pratar med skådespelaren (Rolf Skoglund) genom rutan och att vi hade ett vanligt snack innan kamerorna slogs på. Och så blev det ju tagning. Inom loppet av fem sekunder vanställde han ansiktet och blev alldeles blåröd och visade tänderna! Ja, jag fick bli riktigt myndig för att få honom att lyssna! säger Rune Peterson, Obbola-bo under många år som flyttat Väst på stan med hustrun Karin.
Filmens pappa betedde sig så märkligt att motorcykelpolisen ville kolla nykterheten.
1980 hette det att trafikanterna fick ”blåsta i ballong” när utandningsproven skulle göras.
– I dag har ju polisen helt andra mätinstrument, men de där plastpåsarna hängde faktiskt med ganska länge som reserv om något skulle gå fel ute i fält, säger Peterson som började sin bana som patrullerande polis på ordningsavdelningen i Umeå.
Mikael Wikner (artikel i Västerbottens-Kurirens Historieskolan från februari 2020)

Läs Historieskolan i Västerbottens-Kuriren varje måndag (för VK-prenumeranter) https://www.vk.se/artiklar/historieskolan

Läs här för VERKLIGT SMÅ nyheter i spalten Reporter Björk på mikaelwikner.se. KLICKA HÄR