Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Travarladyn ägs av en hög med Björklövare

Lady Way O.C. omgiven av sin tränare Anders ”Lipen” Sandström (mitten), Mikael Andersson (vänster) och Hasse Edlund.
Foto: Mikael Wikner


En kompishäst med många namnkunniga ägare på Umåker är stoet Lady Way O.C.
Tidigare landslagsspelaren i bowling Anders ”Lipen” Sandström tränar stoet som jagar sin första seger efter 31 starter i karriären.
Stoet kostade 20 000 kronor i inköp. En billig häst som delägs av bland annat många kända ishockeyspelare.
Tio personer är med och delar på träningsavgifterna.
– Hon är ingen stjärna men gör så gott hon kan och vi har roligt, säger travamatören Anders Sandström med licens på Umåker.

Om drygt en vecka (lördagen 13 maj) kör travbanan i Umeå årets stora dag med spelet V75. Lady Wac O.C. har för dåligt med startpoäng och kommer inte att platsa när eliten kommer till stan.

En av Björklövens stora skarpskyttar genom tiderna Hans Edlund är en av delägarna.

– Vi satsar vidare på mindre lopp. Det vore kul om hon kunde ta den där segern i år, säger Hasse i dag ordförande på Västerbottens Ishockeyförbund.

På bilden står tränare Sandström i mitten med hästen, omgiven av Mikael Andersson (vänster) och Hasse Edlund.

Kompisarna Edlund och Andersson var båda med och tog SM-guld med Björklöven 1987. Andersson blev även världsmästare i ishockey under 1987.
Edlund var inte med på VM-guldet men har förutom sitt SM-guld även travmässiga guldmeriter från det året.

Keyson Jons var som bäst vid den tiden och sprang in över 700 000 kronor. En hel del då i slutet av 1980-talet och förstås ännu mera omräknat till dagens penningvärde. Det var en riktigt bra häst som vi spelare i Björklöven ägde med ledare och tränare. Vi var många som hade häst för första gången och tänkte väl att det här med hästar var hur lätt som helst! säger Hasse.

Keyson Jons blev Årets varmblod på Umåker 1987 och vann flera motsvarande V75-lopp på den tiden och var en av landets bästa i sin klass.
Keyson är helt enkelt en av de bästa idrottsföreningsägda (eller hur man ska uttrycka det?) travarna i Sverige genom tiderna.
Björklövens häst…laget som ju vann SM-guld just det här året och var heta i stan.
Keyson Jons´ 103 starter (38-28-8) och 718 000 kronor intjänat är supersiffror av en häst född 1978. Hästen tränades av Umåkers Jan-Erik Erikson och blev Björklövens första häst (i organiserad form). Succé direkt. Att hästen var som bäst perioden kring 1987 då laget tog sitt guld var givetvis mumma för marknadsförarna på Umåker.
Andra ”lövenhästar” hos Jan-Erik var: Matisse och Speedy Gagn

Men till nutid och lilla Lady Way O.C som Hasse Edlund menar är lika liten till växten som hans gamla stjärnhäst Keyson Jons.
2023 års Lady ägs av ”Stall Umeå Sport HB, Umeå”. Delägare är förutom Edlund och Andersson även gamla Björklövare som Peter Andersson och Lars-Gunnar Pettersson (Elitseriens skyttekung under några säsonger). Tidigare målvakten i Tegs SK Johan Danielsson, Jörgen ”Slagge” Lindqvist och Kenta Forsberg (ej att förväxla med Foppas pappa), Peter Jidström och Tobias Karlsson är andra som är med på Lady Way O.C.
10 delägare. På lördag 6 maj startar hon i ett breddlopp i Örnsköldsvik. Kommer första segern då?

Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk

Titta i mitt arkiv – polisen i humorklassikern, Monte Carlo-rallyt i Umeå, Kalabaliken när Hep Stars spelade mfl