Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

De grå jäklarna hejar på Berghem

I vintras fick supporterklubben Green Devils konkurrens.
Nu har ett betydligt mera rutinerat gäng klivit in för att stötta Björklöven i ishockeyn.
I livsstilsboendet Seniorhusen på Berghem i Umeå hejar Grey Devils på laget framför tv:n under bortamatcherna och flera ur gänget går även frekvent på Björklövens hemmamatcher.
Nu räckte det inte ända fram den här säsongen. Umeås stoltheter är fortfarande i ishockeyallsvenskan. Men varken Grey Devils eller Green Devils har så klart gett upp.
– Vi har Lennart Holmlund med i vårt gäng och det var också han som lånade ihop alla tröjor på bilden. För riktigt så här ser det inte alltid ut när vi ser våra matcher. Men trevligt har vi och en och annan halsduk är med när vi i Grey Devils träffas, säger Torsten Karlsson (längst ut till höger i bild), sammankallande inför matcherna.

Grey Devils har runt tolv medlemmar, några saknas alltså här. Gänget har ett internt tips som höjer stämningen under säsongen.
– Vi ska tippa vilket lag som leder allsvenskan vid årsskiftet och på vilken plats i tabellen ligger Björklöven då, och så vidare. Vi har alltid något att prata om både före och efter. Under matcherna och i pauserna pågår en massa analyser. Om utvisningar förstås och om det eller det var offside. En som alltid har mycket åsikter är Lennart Holmlund och vi får ofta utvärderingar av honom om domarnas kompetens, säger Torsten Karlsson.
Lennart Holmlund (sexa från vänster mitt i bild) tidigare kommunalråd i kommunen, har en lång historia tillsammans med Björklöven och har även suttit med i lagets styrelse.

Bjurholmsfödde Torsten Karlsson, Umeåbo sedan många år, är nästan lika engagerad.
– Holmlund, jag och några till går i regel alltid på hemmamatcherna. Det där med Grey Devils håller vi mest på med hemma och när det är bortamatcher på tv på gång. Jag och Holmlund har plats på läktarna mitt emot varandra på långsidorna. Så vi brukar säga att vi är linjedomare när Björklöven spelar hemma, säger Grey Devils-medlemmen Torsten Karlsson.

Stora supporterklubben Green Devils skriver så här om sig själva: ”Green Devils är en helt fristående och ideell supporterklubb till det svenska ishockeylaget IF Björklöven. Green Devils, förkortat GD, är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva supporterklubbar, bildad under namnet IF Björklövens Supporterklubb 1982”

Kanske kommer det att fyllas på med medlemmar från Green Devils till ”De grå” vart efter i framtiden.

Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk

Titta i mitt arkiv – författaren Stieg Larssons skrivmaskin, Polisen i humorklassikern, Monte Carlo-rallyt i Umeå, Kalabaliken när Hep Stars spelade mfl