Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Här såldes Stieg Larssons skrivmaskin

Stieg Larssons första skrivmaskin såldes här på Kungsgatan 51 i Umeå. En av märket Facit, inte Halda som på bilden.
Foto: Mikael Wikner

Journalisten och författaren Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn men flyttade nio år gammal till Umeå där han började skriva på allvar innan flytten söderöver vid 21 års ålder. Att adressen Kungsgatan 51 i Umeå blev betydelsefull för lille Stieg kände få till innan Historieskolan grep in. Artikeln ur Västerbottens-Kurirens Historieskolan i januari 2015. Texten publiceras här igen (texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan)

Författaren Stieg Larsson med 80 miljoner sålda böcker.
Ständigt aktuell.
På den här platsen i centrala Umeå såldes skrivmaskinen som blev den påhittige pojkens allra första.Enligt bokförlag har den så kallade Millennium-trilogin översatts i 50 länder och sålts i mer än 80 miljoner exemplar över hela världen.
I lokalen på Kungsgatan 51 i Umeå fanns tidigare kontorsbutiken Facit.  Någon gång i slutet av 1960-talet stegade Umeåbon Erland Larsson in där och köpte en skrivmaskin.
– Vi köpte den på avbetalning, Stiegs mamma och jag. Vi hade en pojke hemma som skrev och skrev för hand i små anteckningsböcker. Så vi tyckte att han kunde få en maskin, säger Erland Larsson, pappa till den världsberömde författaren.
Det blev en skrivmaskin av märket Facit. En manuell sak där knattrandet lät trevligt på dagarna i lägenheten. Mindre trevligt sena kvällar när övriga familjen ville sova.
Yngre brodern Joakim delade rum med Stieg där knattrandet pågick som mest. För att alla skulle bli nöjda hyrde familjen ett rum i källaren på huset på Norra Ersmarksgatan 52 i Umeå där produktionen kunde fortsätta.
Huset på Norra Ersmarksgatan och rummet på Vretgatan 12 familjen hyrde senare för Stieg och hans skrivmaskin, är adresser som förekommer i historiebeskrivningar om det framgångsrika författarskapet.
VK:s Historieskola lägger till adressen Kungsgatan 51.
Millenniumtrilogin – om journalisten Mikael Blomkvist och datageniet Lisbeth – har lästs i stora delar av världen och böckerna har sålts i runt 80 miljoner exemplar.
– Om jag tänkt på den här butiken? Ja, någon gång har det väl hänt, säger Erland Larsson och skrattar.
Stieg Larssons pappa var tecknare på Västerbottens-Kuriren. Tidningens tidigare travskribent Kjell Bergström jobbade på Facit och det var Bergström som sålde skrivmaskinen.
–Jag kommer ihåg att det var Bergström. Jag minns aldrig att Stieg framförde några önskemål direkt om att få en maskin men vi slog till och köpte en ändå. Jag hävdar att Stieg var 14 år när han fick den, Joakim menar att det var något år tidigare. Våra minnen skiljer sig där, berättar Erland.

”Bergis” sålde många
Någon gång 1966-1968. På Facit i Umeå. Kjell Bergström minns inte händelsen.
– Men vi var bekanta som arbetskamrater, Erland och jag, så det är mycket möjligt att det var så. Vi sålde en väldans massa maskiner på den tiden, säger Kjell Bergström i intervjun från 2015 (Bergström gick bort i augusti 2022).
Kungsgatan 51 är i dag en hälsoaffär. Kerstin Samuelsson äger butiken som flyttade in i lokalerna 2 000.
– Jättekul med en sådan här historia. Det är en toppenlokal vi har på Kungsgatan, säger Kerstin Samuelsson i intervjun gjord 2015.

Skrivmaskinens öde

Ingen vet var skrivmaskinen tog vägen. Stieg Larsson tog med sin den när han flyttade hemifrån och hann enligt pappa Erland med ytterligare någon maskin innan datorernas tidevarv. Men den var av märket Facit, inte Halda som den som illustrerar artikeln.
Kuriosa om skrivmaskiner är att AB Åtvidabergs industrier bytte namn till Facit hade sin tillverkning av skrivmaskiner i Svängsta. Ursprungligen hette skrivmasinerna Halda men i och med koncernens namnbyte ändrades varumärket på skrivmaskinerna till Facit.

Mikael Wikner (artikel i Västerbottens-Kurirens Historieskolan i januari 2015)

Läs Historieskolan i Västerbottens-Kuriren varje måndag (för VK-prenumeranter) https://www.vk.se/artiklar/historieskolan

Läs här för VERKLIGT SMÅ nyheter i spalten Reporter Björk på mikaelwikner.se. KLICKA HÄR