VK-läsare kommer kanske ihåg Kurre Snack. Det var notiser om smått och stort i Umeå och länet under en vinjett med ekorren Kurre. På den här sidan tar jag upp tråden som lätt anonyme ”Reporter Björk”. Här småputtras om väsentliga oväsentligheter och saker som är små i det stora hela.
Reporter Björk
VK-läsare kommer kanske ihåg Kurre Snack. Det var notiser om smått och stort i Umeå och länet under en vinjett med ekorren Kurre. På den här sidan tar jag upp tråden som lätt anonyme ”Reporter Björk”. Här småputtras om väsentliga oväsentligheter och saker som är små i det stora hela.
I vintras fick supporterklubben Green Devils konkurrens. Nu har ett betydligt mera rutinerat gäng klivit in för att stötta Björklöven i ishockeyn. I livsstilsboendet Seniorhusen på Berghem i Umeå hejar Grey Devils på laget framför tv:n under bortamatcherna och flera ur gänget går även frekvent på Björklövens hemmamatcher. Nu räckte det inte ända fram den här säsongen. Umeås stoltheter är fortfarande i ishockeyallsvenskan. Men varken Grey Devils eller Green Devils har så klart gett upp. – Vi har Lennart Holmlund med i vårt gäng och det var också han som lånade ihop alla tröjor på bilden. För riktigt så här ser det inte alltid ut när vi ser våra matcher. Men trevligt har vi och en och annan halsduk är med när vi i Grey Devils träffas, säger Torsten Karlsson (längst ut till höger i bild), sammankallande inför matcherna.
Grey Devils har runt tolv medlemmar, några saknas alltså här. Gänget har ett internt tips som höjer stämningen under säsongen. – Vi ska tippa vilket lag som leder allsvenskan vid årsskiftet och på vilken plats i tabellen ligger Björklöven då, och så vidare. Vi har alltid något att prata om både före och efter. Under matcherna och i pauserna pågår en massa analyser. Om utvisningar förstås och om det eller det var offside. En som alltid har mycket åsikter är Lennart Holmlund och vi får ofta utvärderingar av honom om domarnas kompetens, säger Torsten Karlsson. Lennart Holmlund (sexa från vänster mitt i bild) tidigare kommunalråd i kommunen, har en lång historia tillsammans med Björklöven och har även suttit med i lagets styrelse.
Bjurholmsfödde Torsten Karlsson, Umeåbo sedan många år, är nästan lika engagerad. – Holmlund, jag och några till går i regel alltid på hemmamatcherna. Det där med Grey Devils håller vi mest på med hemma och när det är bortamatcher på tv på gång. Jag och Holmlund har plats på läktarna mitt emot varandra på långsidorna. Så vi brukar säga att vi är linjedomare när Björklöven spelar hemma, säger Grey Devils-medlemmen Torsten Karlsson.
Stora supporterklubben Green Devils skriver så här om sig själva: ”Green Devils är en helt fristående och ideell supporterklubb till det svenska ishockeylaget IF Björklöven. Green Devils, förkortat GD, är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva supporterklubbar, bildad under namnet IF Björklövens Supporterklubb 1982”
Kanske kommer det att fyllas på med medlemmar från Green Devils till ”De grå” vart efter i framtiden.
Titta i mitt arkiv – författaren Stieg Larssons skrivmaskin, Polisen i humorklassikern, Monte Carlo-rallyt i Umeå, Kalabaliken när Hep Stars spelade mfl
Lady Way O.C. omgiven av sin tränare Anders ”Lipen” Sandström (mitten), Mikael Andersson (vänster) och Hasse Edlund. Foto: Mikael Wikner
En kompishäst med många namnkunniga ägare på Umåker är stoet Lady Way O.C. Tidigare landslagsspelaren i bowling Anders ”Lipen” Sandström tränar stoet som jagar sin första seger efter 31 starter i karriären. Stoet kostade 20 000 kronor i inköp. En billig häst som delägs av bland annat många kända ishockeyspelare. Tio personer är med och delar på träningsavgifterna. – Hon är ingen stjärna men gör så gott hon kan och vi har roligt, säger travamatören Anders Sandström med licens på Umåker.
Om drygt en vecka (lördagen 13 maj) kör travbanan i Umeå årets stora dag med spelet V75. Lady Wac O.C. har för dåligt med startpoäng och kommer inte att platsa när eliten kommer till stan.
En av Björklövens stora skarpskyttar genom tiderna Hans Edlund är en av delägarna.
– Vi satsar vidare på mindre lopp. Det vore kul om hon kunde ta den där segern i år, säger Hasse i dag ordförande på Västerbottens Ishockeyförbund.
På bilden står tränare Sandström i mitten med hästen, omgiven av Mikael Andersson (vänster) och Hasse Edlund.
Kompisarna Edlund och Andersson var båda med och tog SM-guld med Björklöven 1987. Andersson blev även världsmästare i ishockey under 1987. Edlund var inte med på VM-guldet men har förutom sitt SM-guld även travmässiga guldmeriter från det året.
– Keyson Jons var som bäst vid den tiden och sprang in över 700 000 kronor. En hel del då i slutet av 1980-talet och förstås ännu mera omräknat till dagens penningvärde. Det var en riktigt bra häst som vi spelare i Björklöven ägde med ledare och tränare. Vi var många som hade häst för första gången och tänkte väl att det här med hästar var hur lätt som helst! säger Hasse.
Keyson Jons blev Årets varmblod på Umåker 1987 och vann flera motsvarande V75-lopp på den tiden och var en av landets bästa i sin klass. Keyson är helt enkelt en av de bästa idrottsföreningsägda (eller hur man ska uttrycka det?) travarna i Sverige genom tiderna. Björklövens häst…laget som ju vann SM-guld just det här året och var heta i stan. Keyson Jons´ 103 starter (38-28-8) och 718 000 kronor intjänat är supersiffror av en häst född 1978. Hästen tränades av Umåkers Jan-Erik Erikson och blev Björklövens första häst (i organiserad form). Succé direkt. Att hästen var som bäst perioden kring 1987 då laget tog sitt guld var givetvis mumma för marknadsförarna på Umåker. Andra ”lövenhästar” hos Jan-Erik var: Matisse och Speedy Gagn
Men till nutid och lilla Lady Way O.C som Hasse Edlund menar är lika liten till växten som hans gamla stjärnhäst Keyson Jons. 2023 års Lady ägs av ”Stall Umeå Sport HB, Umeå”. Delägare är förutom Edlund och Andersson även gamla Björklövare som Peter Andersson och Lars-Gunnar Pettersson (Elitseriens skyttekung under några säsonger). Tidigare målvakten i Tegs SK Johan Danielsson,Jörgen ”Slagge” Lindqvist och Kenta Forsberg (ej att förväxla med Foppas pappa), Peter Jidström och Tobias Karlsson är andra som är med på Lady Way O.C. 10 delägare. På lördag 6 maj startar hon i ett breddlopp i Örnsköldsvik. Kommer första segern då?
Äntligen har vi skyltar som visar att det är cykelförbud under dagtid på gågatan i Umeå. En cykel med streck över. Så enkelt. Men kommunen ville inte lyssna på det rätta ”skylt-örat” när Benny Karlsson började uppmärksamma fenomenet som krönikör för Karlsson citydesk i VK. – Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit om kommunens oförmåga att skylta så folk begriper att det råder cykelförbud dagtid på gågatan, menade Benny.
Allt som behövdes var en överkorsad cykel. Kommunen å sin sida tyckte att det räckte med en vuxen som höll ett barn i handen. Som skylt då. Men nu är den på plats sedan några år, symbolen med en cykel. En med ett streck över.
Månaden är maj och än går det att pimpla fisk i Västerbotten. I fjällen och inlandet då. .Abborre, öring, röding, och regnbåge är sugna på maggots. När Reporter Björk var liten kom vi barn på ett revolutionerande sätt att få månadspengen i rullning. Vi tävlade med maggots (framodlade för att bli beten till sportfiskare). Och så satsade vi pengar. Vi kom på att maggots kröp från ljus och in i skugga. Maggotsracen avgjordes på ett vanligt A4-papper på ett skrivbord med en vanlig skrivbordslampa i den ena änden. Start- och mållinje i tusch. Distansen var ofta bara 30 centimeter.
Vi köpte oss en burk med larver var. Hundratals ”krypare” i varje burk som mellan racen låg i dvala hemma i familjernas kylskåp. Larverna kröp alltid från ljus och in i skugga, och vi hejade och tjoade som om det handlade om finaler i V75. Dock fick vi heja och tjoa ganska länge, eftersom loppen var ytterligt långsamma historier.
Staffan Ling spelar revy i Umeå 1993. Foto: Kristina Sahlén, VK
Historieskolan publiceras alltid på måndagar i Västerbottens-Kuriren. Måndagen 27 februari handlade Historieskolan om när världens skidkung Sixten Jernberg sopade rent med tre guld i SM i Umeå 1961 och det faktum att spåren TRAMPADES av rekryter från I20:s jägarförband. Ja, så gick det ju till innan pistmaskinernas tid.
Staffan Ling har tävlat i skidor han också under en SM-vecka i Umeå. I egenskap av journalist. Reporter Björk vill veta mer om den gången Ling blev stoppad i spåren under SM:et 1975. – Jag hade fortfarande rätt bra flås och kunde åka skidor och ställde upp i journalisttävlingen. Dessutom hade någon skidstjärna hjälpt oss med vallningen, berättar Staffan Ling.
I loppet låg Ling och nosade på en femteplats när han stoppades för att posera för pressen!
– Jag satsade för att passera någon från Radiosporten i Häggbladsbacken runt Umåker. Just när jag skall passera kliver Harry Lindwall (legendarisk fotograf på Västerbottens-Kuriren) ut i spåret: ”Lugna dig Staffan så får jag ta en bild på er.” Men det är ju tävling! väste jag. Harry stod kvar och tog sin bild och jag tror den hamnade i tidningen. Men jag halkade ner ett par placeringar, säger Staffan Ling skrattandes.
En läsare hör av sigmed SM-minnen från prisutdelningen 1961. IFK Umeås Assar Rönnlund blev under SM ”den ständige tvåan” med sina tre silver bakom Sixten Jernberg. Det här var på den tiden då det inte fanns så mycket pengar i sporten. Skidåkarna fick inga pengar utan värdesaker. Tre guld hade SM-kungen tagit. Det delades ut en motorsåg per seger. När Jernberg fick sin tredje mumlade han lite surt:” Har ni inga andra priser här uppe?”
Skribenten Gerhard Karlsson med några av sina böcker. Foto: Johan Gunseus
Marie Lundström i ”Lundströms bokradio” är ju en frisk fläkt och en jag gillar att lyssna på (om hon inte intervjuar jättesvåra författare). På fredag pratar hon inte med någon svårtillgänglig. Då är nämligen min kompis och kollega Gerhard Karlsson författaren som intervjuas i Nordens största litteraturprogram!
Gerhard skrev Börje Salmings memoarer för över 30 år sedan och den sedan länge slutsålda boken aktualiserades då Salming gick bort i slutet av förra året.
Många som normalt inte läser böcker har sagt att de slukade Salmings bok och det är ju ett fint betyg. Lundströms bokradio kommer att sändas på lördag klockan 17.00 i P1. Men läggs även ut på SR Play på fredag klockan 17 (och då rimligen även i podcasterappen).
På 1990-talet skrev Gerhard böcker tillsammans med en rad sportprofiler, förutom Salming blev det memoarer med Björn Waldegård,Glenn Hysén och Tommy Sandlin. Boken om Brynäs, UFC-boken mm.
Västerbottens-Kurirens julfest livades upp med en tävling om den bästa utklädnaden. Att inte den här fina utstyrseln tog hem förstapriset är skandal. Utklädnader på bokstaven G skulle det vara. Någon kom som gurka. Reporter Björk gillade Johan Sehlstedts utstyrsel. Skellefteåsonen Sehlstedt, kommunikationsstrateg på VK Media, kom som Gunnar Falck!
Ja, det är kanske något roligare om man vet vem Gunnar Falck är. Men det är det många som gör. Falck är mångårig journalist på VK och i dag administrativ redaktionschef på Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. Ja, Falck ser ni till höger i bild. Påhittige Sehlstedt till vänster (bakom masken).
Sehlstedt slår ifrån sig (varför då?) med att Gunnar Falck var hans reservutklädnad på julfesten. – Ursprungstanken var att klä ut sig mig Greta Thunberg, eftersom vi hade bokstaven G som tema. Men min Greta-peruk hann inte komma i tid så jag fick istället klä ut mig till Falck – vilket uppskattades, särskilt av Gunnar, säger Johan Sehlstedt.
Greta-peruken dök upp senare i posten och det blev aldrig att han returnerade den. – Så om någon vill ordna en utklädningsfest med miljöaktivist-tema är jag otroligt redo, hälsar han.
Militärhästen Jakob uppträdde på de flesta ryttarfester och dressyruppvisningar under 1900-talets första decennier. Foto; Okänd
Läste ni Historieskolan i måndags om den sittande militärhästen Jakob? Det är Jakob på bilden. Året är 1912 och den läraktige kusen sitter och väntar på en brödbit med sin ryttaren sittande på bakländen på hästen,
Att lära sin häst att sitta var ganska vanligt bland dragonerna på K8 och K4. Jakob kunde dock fler shownummer och var en liten kändis i dåtidens Umeå.
Efter publiceringen har läsare hört av sig med egna historier. Bonden som åkte till stan för att sälja ägg. Att han drack en del öl och somnade spelade mindre roll eftersom hästen hittade till byn utanför Umeå för egen maskin, med flera minnen.
Bengt-Åke Jonasson är en osinlig källa att ösa ur. Den tidigare arkeologen, turistguiden, museiarbetaren mm är alltid hjälpsam och kommer ibland med små inpass till mig. Som efter historien om den läraktige militärhästen. Bengt-Åke skriver: ”Det är lätt att få hästar att skaffa egna vanor/ovanor. Pappa berättade om mejerihästen i Hagfors som körde ut mjölk till handlarna/affärerna. Hästen kunde rutten så kusken hade inte så mycket att göra. Ordinarie kusk blev sjuk så en reserv inkallades. Vid första stoppet gick allt bra till dess att reservkusken skulle fortsätta turen. Det gick inte att få hästen att röra på sig. Handlaren förstod direkt vad som var felet, STARTGASEN! Handlaren kom ut till hästen med den pilsner som denne alltid fick vid detta första stopp på mjölkturen. Inget problem, med pilsner i strupen startade hästen! För hästen dög inte mjölk” skriver Bengt-Åke Jonasson i ett mail.
En verklig raritet i Umeå är träskylten föreställande en semla utanför ett välkänt bageri i staden. Att färgen som är själva grädden på skylten har börjat krackelera gör den bara ännu mer älskvärd. Det enkla är det svåra. Vid fettisdagar och andra semmelrace under åren sätts skylten upp. Om butiken är utan semlor får masonite-tingesten stanna inne. Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk
–Kom och kolla, Ankan. En älg! Alla hjärtans dag startade med dramatik i det lilla för paret Mikael Andersson och Ann-Chatrine Jonsson i Tavlefjärden cirka en dryg mil utanför Umeå centrum. Andersson är densamme som ishockeyspelaren från Kiruna AIF som spelade med Björklövens guldlag från 1987. Livskamraten Ann-Chatrine har aldrig kallats annat än ”Ankan”. Så det blev ”Ankan och älgen” den här morgonen när Reporter Björk fick in nyheten på sin printer. Älgarna har kommit i sjok i Tavlefjärden, fem stycken har uppehållit sig på granngården. Filmen på älgen som lades ut av Andersson slutade lyckligt. Isen bar för det stora djuret. – Det är ju sånt man oroar sig för, att någon ska gå ner sig i vattnet, säger Ann-Chatrine. Micke är som nämnts från Kiruna. Ankan är uppvuxen på Teg i Umeå men inte född på BB i stan som sina syskon. Hon hade bråttom ut och kom tre veckor för tidigt till världen då föräldrarna var på besök hos släkten i jämtländska Strömsund. Varför Reporter Björk nämner detta? Ja, var det inte lite kul att veta i alla fall?
Historieskolan publiceras alltid på måndagar i Västerbottens-Kuriren. Måndagen 9 februari handlade Historieskolan om Umeåfödde musikern och underhållaren Hasse Burman som dog i oktober, 96 år gammal. Sönerna intervjuades om pappans karriär. Ett namn från Stockholms nöjesvärld ”förr i tiden” som bland annat jobbade med Carl-Gustaf Lindstedt, Lars Ekborg med flera. En underhållare i revy med några biroller på vita duken. Men främst var Hasse Burman musiker där jazzen blev hans stora grej.
En sak (av många) som inte rymdes i artikeln var bakgrundfakta om Burmans största ”hit” Vi flytt int’, som låg på Svensktoppen 1970 och som tonsattes av Tore Skogman. Texten till låten skrevs av VK-medarbetaren Eskil Sjöström som använde en då redan etablerad slogan i sin text. En slogan som något tidigare uppfunnits av Umeåbon Stig Lundmark, en av delägarna till reklambyrån Ordpolen och känd för att vara skicklig med orden.
Vi flytt int’-versionen 2023? Nu väntas ju en del flyttlass gå till både Norrbotten och Västerbotten från södra Sverige. Det handlar då som nu om arbetstillfällen. Norrlandsförbundet som stod bakom kampanjen på 1970-talet har sedan årtionden vänt på resonemanget och talar i dag om ”Flytt hit!”.
Burr! Adrian Bengtsson i helgens vintersim i Skellefteå. Foto: USS
Förundrat ser man på när folk badar och simmar tidiga vårar. Vinterbadarna ska vi inte tala om. Adrian Bengtson är en sån oförskräckt simmare i Umeå Simsällskap (USS) som simmar året runt. Bengtson är webbutvecklare till yrket och lite av Umeås Tarzan enligt vännen Reporter Björk. För några veckor sedan tränade Adrian i Umeälven inför den gångna helgen i Skellefteå där han medverkade i Skandinaviska Mästerskapen i vintersim. Ja, det är honom ni ser mitt i bild. Temperaturen på vattnet i Skellefteälven låg omkring nollan och det tävlades i fler olika klasser. Distanserna 25, 50, 100 meter. Plus lagstafetten på 4 x 25 meter. Adrian berättar: – I lagkappen vann vårt lag från USS i vår åldersklass (0-150 år, total ålder i laget) och var snabbast av alla lag. Individuellt tog jag guld på 100 frisim och silver på 25 fjäril i min åldersklass. Men det ska det sägas att det är många åldersklasser och inte alltid så många deltagare i varje, så att komma på prispallen är inte alltid jättesvårt, säger han. Arrangörerna för vintersimmet höll deltagarna med en badtunna och bjöd på varm saft. – Vi kunde hålla till inomhus i Stadshuset mellan loppen med dusch, bastu och ett gym för alla som behövde, säger Bengtson.
2017 badade artisten Miss Li i Skellefteälven. Men då i månaden juli. Miss Li uppträdde på en flotte och ställde sig mitt i en låt på ett piano och diggade och dråsade i vattnet.
Tävlande från 20 olika länder deltar i Rally-VM i Umeå och en hel massa kosing omsätts i stan. I veckan hamnade Reporter Björk bakom ett par italienare i kön på Ica. Jackan med reklam och racingmotiv avslöjade att det handlade om rallydeltagare. På varubandet lastades varor för 3000-4000 kronor upp: fläskkarré, silverlök, öl, pasta med mera. Samt skurkäppar och moppar och rengöringsmedel på toppen. Det gäller att städa husen man hyr.
En bild på Gunnar Eriksson, pensionerad säljare på VK Media, får illustrera den här lilla snutten om italienarna. ”Gonka” som han kallas. hoppar in lite som funktionär under rallyt. Snygg mössa! Eriksson har dock inte italienskt påbrå. – Nej, men jag äter spagetti en gång i veckan i alla fall, hälsar han.
Renar på Rådhustorget nedanför puman. Foto: Mikael Wikner
Under Rally-VM får puman på Rådhustorget i Umeå sällskap av renar. Några renar finns tillfälligt i en hängd på torget vid sameslöjden och mat från Västerbotten. (Puman är Sveriges första Metoo-monument. Konstnären Camilla Akraka kallar den ”Listen”)
Wannadies är en av världens bästa grupper. Så är det bara. Bandet från Skellefteå låg i träda väldigt länge. Men så. Första spelningen på 19 år var den i kulturhuset Väven i Umeå fredagen 8 april förra året. Eder Reporter Björk var där! Lite småfnissigt var det att Umeå fick vara värd för comebacken av ett band så starkt förknippat med Skellefteå. Sara kulturhus i Skellefteå var nämligen uppbokat. Så först dagen efter blev spelning nummer två till där innan den stora världsturnén tog fart.
Frontmannen Pär Wiksten – sång och gitarr – är ju AIK-fan väldigt hardcore och har inlett konserter förr om åren i Björkarnas stad med gliringar om att Löven ska krossas. Även gitarristen Stefan Schönfeldt är väldigt, väldigt inne på AIK-laget från Skellefteå. Men inget om det i comebacken 19 år efter den senaste turnén.
Hiten ”My Hometown” spelas alltid när Skellefteå AIK gör mål. Gå in på youtube och sök på “Wannadies live in their own hometown” En liveupptagning som kom på skiva för några år sedan där publiken skanderar ”krossa Löven, krossa Löven” redan från start. Det är väl klart att man ska ropa sånt på musikspelningar! (Samma när Skellefteå AIK tog guld 2013. Några minuter efter finalmatchen mot Luleå. Lagets första SM på 35 år. Klacken blev så till sig att det fick bli lite ”hata Löven” efter slutsignalen).
Runt 2002 var jag flaggpojke på ett Rally-SM i skogarna i Vännäs. En kompis var aktiv och vi jobbade ideellt. Mitt starkaste minne av SM:et var att Stig Blomqvist hade en kul dekal på handtaget till sin bil: ”Stig in”. Apropå att Rally-VM nu drar igång i Umeå. Stig Blomqvist var en av världens bästa rallyförare under flera år. Kenneth Eriksson och Tina Thörner fanns också på plats 2002. Thörner kartläsare och alltid uppmärksammad för sitt namn som klingar rock och en viss sångerska med efternamnet Thurner. (Värmländskan heter egentligen Maria Kristina Thörner)
Hellre snö än något annat väder i Sverige just nu. Men nu börjar det räcka i Västerbotten. Det har fallit stora mängder. Möbelaffären Mio i Umeå är ett av många ställen som skottar tak i dagarna. Framför firmans egen reklam kan budskapet tolkas som att man vill sälja av lite av den vita varan. Rea. Kom och köööp!!!
Det går riktigt bra för Niklas Källner och Lena Nordlund i säsongens ”På spåret” i SVT. Duon har vunnit ett par ronder (heter det så?) och är vidare. Journalisten Niklas Källner är född i Hörnefors. Viktigt att veta om man samlar på skvaller från länet.
I fjol var det tunnsått med västerbottningar i På Spåret. Ja, bland de tävlande då, Artister från länet vimlade det av 2022 utan att ett ord yppades. En lördag lirade Sahara Hotnights från Robertsfors med Frida Hyvönen, en annan robertsforsare. Helgen innan var Tove Styrke– född och uppvuxen i Umeå– gästartist. Men inte ett ord då heller. Är inte artisternas hemorter värt att nämna lite kort i ett frågesportprogram med geografifrågor?
En fascinerande syn i skidspåren i Umeå just nu. Föräldralediga som tar med sina ungar på en tur. Barnet bak i smart pulkakonstruktion. Bild från Mariehemsängarna mitt på dagen i torsdags i förra veckan. Klicka för fler SMÅstora nyheter i Reporter Björk
Edson Arantes do Nascimento, var hans namn, fotbollslegendaren Pelé. I torsdags gick den brasilianske fotbollsspelaren ur tiden, 82 år gammal. Häromdagen pratade jag med journalisten Stig Lindmark som flyttade från Umeå till Stockholm för många år sedan. Stig nämnde då denna autograf. – Det är nog inte allt för många svenskar som har Pelés autograf, eftersom han ju bodde i Brasilien i större delen av sitt liv, säger Stig Lindmark. Stig jobbade på Västerbottens-Folkblad till 1984, året efter gick flytten gick till Stockholm. Intervjun med Pelé gjorde Stig för Tidningarnas Telegrambyrå 2012. – Jag träffade Pelé på Råsunda 2012 och fick en fem minuter lång intervju. Det var stort. Det är den enda autografen jag bett om genom alla år, säger Tegaren Stig Lindmark.
Många har fått det till att brasilianaren, en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, spelat i Västerbotten. Men så är det inte. Han blev världskändis 1958 då Brasilien tog sitt första VM-guld, då VM gick i Sverige. Gimoborg i Umeå invigdes 1956 och det var då västerbottningarna fick se brasilianska bolltrollare med egna ögon då fotbollsklubben Flamengo var på besök. Flamengo besökte även Vännäs. I maj 1959 såg drygt 8000 personer brasilianska Botagfogo spela fotboll på Gimoborg med VM-spelare som Garrinscha och Didi. (Allt i en artikel jag skrev i ”Historieskolan” i Västerbottens-Kuriren 27 juli 2018. ”Brasiliansk lekstuga på Gimoborg 1956”)
Minns inte om jag såg matcherna när London-laget West Ham spelade uppvisningsmatcher i Umeå i början av 1980-talet. Men spelarnas autografer har jag kvar. Autografer samlades som barn och självfallet var jag på plats på Ica Center (i dag Ica Gourmet) när laget hade skjutsats till Rådhustorget för att bättra på biljettförsäljningen och ge handlaren lite draghjälp. Jag har aldrig varit särskilt kunnig om fotboll. Ett visste jag i alla fall när jag gick runt där med mitt block bland de kostymlädda spelarna: Trevor Brooking var bäst. Det blev därför dubbla autografer av Trevor Brooking (som är West Hams store son och bland annat fått en läktare uppkallad efter sig på arenan Upton Park läser jag mig till (”Sir Trevor Brooking Stand”). Så vem vill ha min extra autograf? Karln var en jävel på att skiva nära nog identiskt!
Jag har många i kompiskretsen som offrar oceaner av tid för att följa sitt favoritlag från England. En morgon när de vaknade i skolåldern var de med lag i England – och humörkurvorna har under åren följt favoritlagets formkurva. Sånt är svårt att fatta. Liverpool, Manchester United med flera.
Komikern Ola Söderholm raljerade över det där när han intervjuades i ”Fördomspodden” före jul. Detta på temat sportjournalisten Erik Niva som är doktor på fotboll och kan detaljer om varje fotbollslag. Söderholm: ”Erik Niva måste ha ett fruktansvärt jobbigt kändisskap har jag tänkt på. Det måste nästan vara det värsta kändisskapet i Sverige. Varför tror du det? Jag tänker att åttio procent av alla killar i Sverige, att deras enda kanal till känslor är Erik Niva. Liksom han är den ende som kan få dem att gråta. Det måste vara mycket att bära när han är ute i det offentliga rummet”.
Själv har jag alltid hållit på West Ham sedan den där gången jag träffade Trevor Brooking på Ica Center.
Lars Molin (1942-1999) var mycket produktiv och regisserade tv, långfilmer och teaterpjäser som Den taturerade änkan, Tre kärlekar, Badjävlar och (min personliga favorit) Midvinterduell, den med mjölkbryggan. Molin, född i Jämtland, var en suverän berättare. Hans ”filmskola”, som han själv uttryckte det, blev den stundtals dråpliga inspelningen av tv-serien Nybyggarland som SVT i Umeå gjorde i början av 1970-talet. I spalten ”Historieskolan” i Västerbottens-Kuriren kommer på måndag 2 januari halva alternativt en tredjedel av storyn om den döda björnen som var med i tv-serien. En björn skjuten i Finland som flögs till Umeå, frystes in och som senare blev kostym till en stackare som blev insydd i det ruttna skinnet för att slåss med Herman Grönlund. Vilhelmina-kändisen Grönlund hade huvudrollen i tv-serien där vissa avsnitt sågs av upp emot 40 procent av svenskarna. En fantastisk siffra!
I månader har jag hållit på och försökt få någon rätsida på björnens medverkan. Någon full bild har jag inte fått riktigt ännu. Ett kåseri som humoristen Lars Molin skrev i en branschtidning blev inte mycket hjälp. Molin svävar ut och använder sin konstnärliga frihet för att berätta hur det var. Riktigt sant var nog inte alla rader!
”Det är ganska lätt att skriva in björnjakter och björnslakter i ett manus när man sitter hemma i gillestugan och brasan sprakar muntert, katten spinner och man inte har en aning om att man själv måste ordna fram eländet”, skrivet Molin i kåseriet. Hur björnen kom till Umeå 1971: ”Planet flögs av Finlands minsta pilot. Detta för att ge plats åt björnen. Den satt fastspänd i den andra stolen, på bröstkorgen såg vi färskt blod efter den dödande kulan strax norr om Ivalo samma morgon”.
Till måndagens artikel (2 januari) i Västerbottens-Kuriren har jag bland annat intervjuar Gudrun Granåsen, Monica Hedestig och Katarina Lidström. Fortsättning följer om vem som egentligen ”spelade” björnen!
Ett upprop några dagar före ju: Var fanns leverlåda att köpa?! Leverlådor från Finland finns inte överallt i Umeå om man säger så. Den här julen hade Catarina Saha, journalist på Västerbottens-Kuriren, inte hittat den finska specialiteten till en familjemedlem som inte kan vara utan delikatessen till jul. Hjälpen kom från en gammal kollega till henne. Ingrid Marklund (som ni brukar höra i P4 Västerbottens sändningar) hade haft radarn igång. Marklund kunde meddela och bifoga bildbevis på facebook att leverlådor fanns att köpa på Stora Coop. – Det är alltid värt att fråga på fejan om man behöver veta nåt. Folk är hjälpsamma som bara den, kommenterar Catarina Saha.
Umeå kommun med sina nästan 131 000 invånare växer ständigt och inte minst centrum förtätas med nybyggnationer och påbyggnader av hus. Även fåglar bor i centrum. Upptäckte stans centralast belägna jättebygge i ett träd utanför restaurang Orangeriet på Kungsgatan några dagar före jul. – Det kan vara kajor eller kråkor som byggt där, det brukar se ut så där, berättade personal från gatu- och parkkontoret som stod och beskar några lindar en bit därifrån.
I snöyran utanför Mariehemsskolans gymnastiksal träffade jag Roger Stenmark häromdagen. En granne här på Mariehem som jag kommit i kontakt med under mina hundpromenader. Vad gjorde han där? Jo, den pensionerade idrottsläraren med 39 år på Vuollerimskolan var ute och rekade. Som pappa och farfar skulle han hyra gymnastiksalen i jul. Barnen kommer hem med sina barn och en kväll i mellandagarna mellan 16 och 18 blir det aktiviteter. – Vi hyr den för kanske elfte-tolfte gången sedan vi flyttade hit till Umeå sommaren 2009. Först hyrde jag den för våra tre söner som kommer hem till jularna och nu när deras barn blivit några år är det mycket för dom, säger Roger Stenmark och berättar att basket och innebandy och spökboll hör julen till.
En farfar och gammal idrottsläraren hyr gympan – det är riktigt vackert!
– Första åren kunde jag vara med själv. Nu när det mest är långpromenader som gäller för jag och min fru Inger och när vi har de här sammankomsterna är vi ansvariga för fikat och att låsa igen, säger Roger Stenmark med ett skratt. Stenmark (ursprungligen från Östersund) jobbade efter examen från GIH i Stockholm i ett år i Arvika i Värmland innan det bar av till Norrbotten och det lilla samhället Vuollerim i Jokkmokks kommun.
Från 1973 till pensioneringen jobbade han som idrottslärare på Vuollerimskolan – i 39 år! – med nära samarbete med Vuollerim SK. Stenmarks absoluta drömjobb. Att undervisa ungar från årskurs ett till nio och både flickor som pojkar, ja det blev hans kall. – Farfar, du har väl bokat gymnastiksalen? undrade ett av barnbarnen nu. Från början när vi kom till Umeå hyrde jag för våra tre pojkar. Sönerna och de andra eleverna i Vuollerim var så vana vid att vid att låna min nyckel och fara ner till gymnastiksalen kanske framför allt under högtider och lov för att spela innebandy och annat, berättar Roger.
Vuollerim, känt för en viss Jakob Hellman, sångaren och låtskrivaren (och en av skribentens stora favoriter!) I ett litet samhälle (2020 endast 623 invånare i Vuollerim) känner alla alla. – Om jag vet vem Jakob Hellman är? Jovisst, jag hade Jakob Hellman från ettan till nian och dessutom var jag kollega med hans föräldrar!
”Glasflaskorna har ersatts av Pet-flaskor. Va? När det är jul ska det ju vara Kalle Anka, ischoklad OCH julmust i riktiga flaskor!” Skrev jag i ett kåseri i Västerbottens-Kuriren inför julen 2019.
Hjälpen kom från Sorsele. Cattis på Coop i Sorsele (26 mil inåt landet i Västerbottens län från Umeå räknat) läste och räddade min jul och har fortsatt höra av sig mera på kul med små meddelanden varje jul. Läsk i de röda drickabackarna försvann för några år sedan. Det hette i nyheterna då att bryggerijättarna ”fasade ut” tomglasen.
Cattis Granström upplyste om att det visst gick att få röda backar med 33-centilitersflaskor. Coop i Sorsele brukar alltid ligga på varje vår när förhandsbeställningarna ska göras. Hon gav mig ett beställningsnummer så att jag kunde gå till butiken och beställa egna 33-centilitersflaskor i back.
Det var lite trögt i portgången att förklara för personalen på affären. Men visst funkade det. Varje jul sedan dess har min familj kunnat stoltsera med riktig julmust. I början av november kom ett sms från Sorsele: ”Julhälsning. Nu är den här. Hoppas att det ordnar sig i år också” Plus ett beställningsnummer. Spalten Reporter Björk ringer Cattis i Sorsele och tackar. – Glasflaskor är man ju uppvuxen med, Om det är psykiskt eller inte, plastflaskan smakar inte lika gott. Påverkan har det i alla fall helt klart och våra kunder gillar det. Det känner du ju på andra sorters dricka att det är godare i glasflaska, säger Cattis Granström.
Historien växer visar det sig! Under samtalets gång går vår röda backs-hjältinna in i fikarummet där i Sorsele. Hon drar fram en stol och tar en bild på några riktiga rariteter som finns utställda på en hylla. – För ett antal år sedan lämnade en kund in en back och i den backen var det gamla flaskor som var fulla. Då tog vi reda på dom så klart. Det är 33-centiliters med den där ringkorken. Champis, Pommac och Loranga med ringkork, säger Cattis på Coop.
I går kom det första riktiga snöfallet i Umeå. Får vi lika mycket som förra vintern, och den förrförra? Bild på balkong i Umeå i februari 2021. Moster ringde en dag från Teg med breaking news. – Nu snöar det utav bara rackar’n, sa moster. Men det var falskt alarm… – Nä, det var nog bara grannen ovanför som sopade balkongen.
Jag älskade programmet ”Sant och sånt” med Umeå-duon Staffan och Bengt. Julkalendern var också bra tyckte jag. Men den verkliga peaken kom kanske 1978 då duon fick ett eget jullovsmorgon-program. ”Julkul med Staffan och Bengt”. Tecknat var man inte bortskämd med och att få kliva upp varje jullovsmorgon klockan nio för den tecknade serien Scooby-Doo gav nästan en overklighetskänsla. Staffan och Bengt – plus Scooby-Doo! Det blev aldrig bättre senare i livet. Ett smakprov ur julaftonens tablå: Klockan 15.00 ”Kalle och Hans vänner” och så julkalendern Julius Julskötare (med Björn Skifs) på det. Efter en tv-mässigt fattig uppväxt tog allt fart i december 1978. Säger det igen: Scooby-Doo o c h Staffan och Bengt varje jullovsmorgon!
– Ja, där vi bor finns då ett ställe där man kan stanna och pussas! En kvinna inne på Ica kom med veckans avslöjande. Reporter Björk undersökte saken och hittade en rolig sak på Mariehöjd i Umeå. Tänk vad en enkel skylt med texten ”Pusshållplats” kan bidra till i ett bostadsområde. Vem satte upp skylten?
Hasse Edlund 1983. Foto: Jan Olofsson, Västerbottens-Kuriren
Hasses bössa! Västerbottens-Kurirens fotograf Jan Olofsson tog bilden 1983 på Björklövens Hasse Edlund. En uppställningsbild som skulle symbolisera den hårdskjutande Edlund. Vem höll i pucken? Vi ställde frågan till Edlund själv som i dag är ordförande på Västerbottens Ishockeyförbund, bland mycket annat i hockeyväg. – Om jag minns rätt så var det någon som stod på sidan och höll i pucken med en nylontråd, säger Hasse. Mystiken tätnar. Vem var puckhållare 1983? Hasse Edlund sköt ju hårdare än en häst sparkar. VK:s Historieskolan ägnade en gång en hel artikel åt ishockeyns kanonskyttar i Västerbotten. John Slettvoll hade sina favoriter till den mest hårdskjutande. En annan tidigare tränare i Björklöven Hans ”Virus” Lindberg intervjuades också. – Jag har aldrig varit så intresserad av hårdheten i ett skott utan det är så mycket annat som jag lagt in i värderingarna. Men okej då. Jag vill nog påstå att Hasse Edlund är en som jag direkt kan dra mig till minnes hade en bra fart i skotten. När han väl bestämde sig för att skjuta fick han iväg projektiler som var rejäla men hastigheten på dem kan jag inte uttala mig om, säger Virus i artikeln.
(Artikeln om hårdskjutande lirare från Västerbotten kommer snart som bonusmaterial på mikaelwikner.se)
På Mariehem i Umeå finns de, studenterna. Ja, en del av stans studenter i alla fall. Älskar det här fönstret! En studentlya på Mariehemsvägen jag brukade passera med hunden. Det fick bli en bild. Julljusstaken är redan framme när det drar mot advent och ska vi tro att de tuffa tygskorna luktade så illa efter ett krogbesök samma sommar att de fick komma ut på vädring på fönsterblecket. Skorna stod där i flera veckor. Kanske togs de in när det började bli vår igen? Annat på temat avslappnade studenter: Västerbottens-Kurirens Tom Juslin gjorde ett reportage om en studentkorridor på Ålidhem för en del år sedan. Minns fortfarande de studenternas innovation när det varken fanns tid eller ork att laga mat. Det blev fiskpinnar i brödrosten!
En släkting jobbar på Apotek i Umeå. För några jular sedan fick hon besök av en äldre man som hade glömt en sak men ville köpa, citat: ”det som kvinnor brukar använda till jul”. Man riktigt ser mannen framför sig. Snäll, men av den gamla hopplösa stammen som inte ens fått lära sig att rosta bröd. Det var saffran farbrorn ville ha (till fruns lussebak får man fömoda)