Tegare. Umeåbo. Västerbottning. Frilansskribent. Kåsör. Gillar surströmming.

Ur mitt arkiv

Här bjuds på en del gamla kåserier och ett och annat populärhistoriskt alster.

Ur mitt arkiv

Här bjuds på en del gamla kåserier och en och annan Historieskola.

Stieg Larssons första skrivmaskin såldes här på Kungsgatan 51 i Umeå. En av märket Facit, inte Halda som på bilden.
Foto: Mikael Wikner

Journalisten och författaren Stieg Larsson föddes i Skelleftehamn men flyttade nio år gammal till Umeå där han började skriva på allvar innan flytten söderöver vid 21 års ålder. Att adressen Kungsgatan 51 i Umeå blev betydelsefull för lille Stieg kände få till innan Historieskolan grep in. Artikeln ur Västerbottens-Kurirens Historieskolan i januari 2015. Texten publiceras här igen (texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan)

Författaren Stieg Larsson med 80 miljoner sålda böcker.
Ständigt aktuell.
På den här platsen i centrala Umeå såldes skrivmaskinen som blev den…

Läs mer »

Familjen Backlunds husvagnssemester har roat svenskarna sedan 1980.
Pappan i humorklassikern ”Vi hade i alla fall tur med vädret” var otursförföljd och stoppades bland annat för fortkörning och fick blåsa i ballong.
– Mitt korta inhopp som motorcykelpolis är det många som kommer ihåg trots att det är 40 år sedan premiären, säger pensionerade polischefen Rune Petersson i Umeå.

Regissören Kjell Sundvalls 57 minuter långa film från 1980 har blivit en klassiker. Vi hade i alla fall tur med vädret har visats i repris i SVT nästan varje år sedan premiären och finns numera också i SVT:s Öppet arkiv.
Filmen spelades in i Norrbotten och hade ett kortare gästspel…

Läs mer »

I maj 2017 skrev jag det här kåseriet i Västerbottens-Kuriren och föreslog en handbroms på idrottande tonårskillar på sommarens grillfester. Eder kåsör var med en gång när en grabb åt svensk entrecote för säkert tusenlappen. Varför inte låta matvraken grunda med O´Boy och rostat bröd innan middagarna?
* * *
Ibland får vi besök av grannarnas hundar. Chiwawa-blandrasen Diesel – en farbror på nio år – har varit inne ett par gånger. Dvärgpudeln Doris är en kennelkompis till vår Jullan och är en mera frekvent gäst.
”Dottan” är bara fyra månader och har inte mycket vett i sig ännu. Fast söt då.
Diesel och Doris har det gemensamt att de…

Läs mer »

Singeln med Eric Järvholm på omslaget. Foto: Singelägaren Mikael Wikner

På 1970-talet gav en reklambyrå order om att Björklöven skulle älskas.
”Björklöven – älska dom (alla gör det inte)”.
En särskild hejarlåt gavs ut på singel och backen Eric Järvholm frontade konvolutet med en påmålad pussmun på kinden.


Ishockeyintresserade Umeåbor som passerat 40 brukar nynna på den än i dag – hejarlåten som 1975 kom på singelskiva på skivbolaget Philips Records.
Skivan var en del i en kampanj som hade kommit till för att sätta lite sprutt på intresset kring stadens största ishockeylag. Allt signerat reklambyrån Partners i Umeå.
En slogan hade tagits fram, reklamsaker tryckts upp och överraskningspåsar med godis och…

Läs mer »

1932 startade Monte Carlo-rallyt från Storgatan. På bilden ses några av bilarna framför rådhuset med Åkerblomska huset i bild, Handelsbanken skymd till höger.
Foto: Västerbottens Museum

I januari 1932 var det extra fint motorfrämmande på besök i Umeå då en av sträckorna i legendariska tävlingen Monte Carlo-rallyt släpptes iväg på Storgatan och Rådhustorget i Umeå. Artikeln är från våren 2019 då jag skrev den för spalten Historieskolan i Västerbottens-Kuriren.
Extra aktuell i dagarna då Rally-VM drar igång i Umeå!

I januari 1932 samlades gräddan av rallyförarna i Europa i Umeå för starten av bilsportklassikern Monte Carlo-rallyt.
Det handlade inte om att köra fort.
Mera om att komma i mål.
I januari 1932 startade legendariska…

Läs mer »

Reklammaterial för Blommans kaffe på en hylla i cafeet på Västerbottens museum. Foto: Mkael Wikner
Tullkammaren. Foto: Mikael Wikner

I november 2016 intervjuade jag i dag 88-årige Åke Jacobson om hans bakgrund i kaffebranschen. Blommans Kaffe.…det fanns en rid då det doftade nyrostade kaffebönor i Björkarnas stad.
Artikeln för spalten Historieskolan i Västerbottens-Kuriren publiceras här igen (texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan)


En doft av nyrostat kaffe i Umeå


Den snurrande neonskylten på Tullkammarens tak var företagets signum.
Och så kaffedoften…

Läs mer »

En stor ungdomsidol på 1960-talet var han, Svenne Hedlund som nu gått ur tiden. Några kramar som delades ut av idolen under en konsert i Umeå 1965 startade ”Upploppet” som gick till historien.
I december 2019 intervjuade jag Svenne Hedlund för spalten Historieskolan i Västerbottens-Kuriren. Texten publiceras här igen (texten även ett av 36 kapitel i boken Historieskolan)


Sveriges största band Hep Stars uppträdde i Umeå 1965 och det blev kalabalik när publiken försökte ta sig upp på scenen.
Svenne Hedlund minns fans som tryckte på och någon som kopplade brottarsving på en polis.
 – När det var som rörigast försökte några bära med sig våra högtalare.

Hep Stars är…

Läs mer »

Ett kåseri jag skrev för Västerbottens-Kuriren 2014. Många kände igen sig! Hur är det…känner ni igen er alla hushållsgrisar där ute?

I vår familj behöver vi en hushållsgris. Och hushållsgrisen, det är jag.
Jag är en modern variant som visserligen äter det som ingen annan vill ha precis som grisarna på gårdarna förr i världen; det nya med mig är att jag använder seriefiguren Bamses tandkräm och hårspray för kvinnor.
Gamla tiders hushållsgrisar göddes för att ätas till jul. Inget mer med det.
Någon gödning i uttalad mening är det naturligtvis inte frågan om i mitt fall. Snarare förväntas jag hålla formen och vara slank som en jakthund trots all…

Läs mer »